Rödhäll, Hållnäs naturreservat mars 2019

Den 23 mars 2019 besökte jag och en av mina närmare vänner Rödhäll i Hållnäs naturreservat. Planen var att fånga det utlovade norrsken som prognoserna talat om. Värdena enligt de olika prognoserna utlovade norrsken eventuellt så långt söder ut som Skåne och kanske till och med norra Tyskland. En stjärnklar och mörk kväll och natt så gick inte det att missa även om dessa prognoser är långt ifrån säkra.

Hur omfattande ett norrsken blir hänger på flera olika faktorer och norrsken kan spela och vara vackert både kortare och längre tid. Till viss del är detta beroende på vart i landet du befinner dig. Är du längre norr ut så är chanserna större för starkare och längre stunder med norrsken. Är man i norra Uppland är chansen mindre att det blir starkt under längre perioder. Prognosen för lördagen var dock så pass god och berodde på en CME (Corona Mass Ejection) på solen, alltså en mindre ”explosion” på solens yta som kastar ut partiklar i rymden. Kort och gott var värdena goda och vissa prognoser talade om en geomagnetisk storm med styrkan 2 på en 5 gradig skala.

För att sammanfatta det hela så även om norrskens-prognoser alltid är osäkra så var det så pass bra värden att jag var ganska övertygad om att få riktigt bra bilder och ett vackert norrsken som spelar över bottenhavet.

Från Uppsala tar det ungefär 1:20h att köra och vi anlände runt 17 till parkeringen och gick sedan de 500m ner till klipporna. Där nere konstaterade vi att det fortfarande blåste, precis som i Uppsala. Dock var riktningen ganska bra, från sydväst. Himlen var alldeles klar med endast något enstaka mindre cirrusmoln i väst.

Vi träffade på tre medelålders herrar som satt vid ett av borden och som planerade att övernatta i området. När vi hälsat och gått ett varv och spanat valde vi att sätta upp kameran och timelapse-riggen, något som tar ca 30-40min. Systemet jag har är en aning komplicerat men fungerar bra om man tar sig tid att sätta upp allt systematiskt. Jag valde en exponeringstid som skulle starta på runt 1/125sek f2.8 på mitt Nikon 14-24 objektiv (på 14mm), ljuskänsligheten skulle vara 200.

4:30h senare (runt 22tiden) så skulle kameran ha ändrat sina inställningar och nu skulle den istället ha en exponeringstid på 15sek med ISO på 3200. Under tiden skulle ca 790st bilder tas och totalt var planen att mellan varje bild skulle det vara ca 18s. På den tiden ska kameran dessutom hinna åka en pytteliten sträcka, ca 1mm mellan varje tagen bild.

Med en prognos på norrsken och med allt uppsatt startade jag fotograferingssekvensen efter att ha dubbel eller kanske till och med trippelkollat allt. Det var fortfarande relativt ljust på himlen när sekvensen startade och förhoppningen var att redan en knapp timme efter start så skulle de första gröna slöjorna från norrskenet skina i norr.

En timme senare har det blivit nästan helt ljust och endast lite färg fanns kvar på himlen längst i väst men stjärnorna hade börjat tändas och tiden var inne… men norrskenet då? Nej inget norrsken! Vi väntade och åt vår frystorkade mat, en varsin kexchoklad och drack lite varm choklad i väntan på att showen skulle starta. Ytterligare 40 min går, nu är det i stort sett helt becksvart och stjärnorna lyser klart på himlen! Synen är magnifik men norrskenet saknas helt! Ytterligare 2h senare konstaterar vi efter att ha tittat på alla uppdaterade prognoser och aktuella värden att kvällen kommer bli ett misslyckande om man väntat sig norrsken!

Tyvärr så syntes inte en gnutta av färgat ljus på himlen men timelapsen fungerade som den skulle i alla fall och jag hade tur med att det man lite lätt brukar beskriva som vintergatan (milky way) syntes tydligt i bilderna. Så när jag granskade bilderna efter ungefär 4h och med 660st av 790st bilder tagna så tog jag beslutet att avbryta timelapsen. Kameran hade då åkt lite drygt 3/4 av sin planerade sträcka och förhoppningen tändes i mig att denna vackra stjärnhimmel fångad genom min kamera ändå skulle få mig att känna att det var värt resan!

Här ser man två bilder från hur hela uppsättningen från fototillfället vid Rödhäll. Notera det tygfodral som sitter runt objektivet, i detta sätter jag vid denna typ av fotografering 1-2st engångs handvärmare som håller linsen varm och fri från kondens.

Efter midnatt var vi återigen hemma och jag satte mig och granskade bilderna och startade arbetet med att sätta ihop en timelapse av allt. De detaljerna med redigeringsarbetet genomfördes på natten och när jag släckte och gick och la mig så stod datorn igång och sparade ut det färdiga materialet som jag direkt på söndag morgon kunde kika på och sedan göra till en färdig film.

Resultatet? Ja det finns att beskåda i mitt bildgalleri på följande länk:
http://www.airframe.se/galleri/film/timelapses/rodhall/

Lämna gärna feedback på vad ni tycker! Var det värt resan?



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *